KÉSZÜLJETEK FEL A HIDEGRE!

Gondoljatok a téli felkészülésnél ne csak magatokra, az autótokra, de az otthonotokra, a vízórátokra, a vízvezetékeitekre is.
Idejében tegyétek meg a szükséges óvintézkedéseket, ha nem akartok kárt szenvedni!
A tartós hideg komoly károkat tud okozni azokban a vízórákban, amelyek fűtetlen helyiségekben, kamrákban, pincékben vagy aknákban vannak, és nincsenek megfelelő védelemmel ellátva. Sokan nem is gondolják, de a falakon belüli vízvezeték-hálózat is veszélyben van.

Gondoljunk csak arra, mi történhet, ha elfagy a falban lévő vezeték vagy az aknában üzemelő vízóra? Egy eltört csövön keresztül egy óra alatt jelentős mennyiségű víz elfolyhat, a napi fogyasztásnak akár a többszöröse is, ami NAGYON SOKBA KERÜL! Emellett plusz kiadást jelent a helyreállítás, a keletkezett károk kijavítása is.

Nagyon fontos, hogy a vízóra akna tetejét fedjük be fóliával, hogy ne fújhasson be a szél a réseken keresztül az aknába. Ezután borítsuk be a vízmérőaknát valamilyen hőszigetelésre alkalmas anyaggal (pl. hungarocell, polifom). Vigyázzunk arra, hogy ez a hőszigetelés a vízmérő leolvasásakor károsodás nélkül eltávolítható, majd visszahelyezhető legyen. A vízmérőaknák fentiek szerinti védelme különösen fontos ott, ahol nincs rendszeres vízfogyasztás.

Amennyiben az ingatlan egy üdülő, nyaraló, garázs, hétvégi ház, olyan építmény, ahol nincs rendszeres vízfogyasztás, eseta vízmérő nem aknában van, hanem egy fűtetlen helyiségben, akkor nehezebb a dolgunk. Ekkor a fagyást csak úgy akadályozhatjuk meg, ha víztelenítjük az ingatlan belső vízhálózatát, ezt azonban teljes biztonsággal csak szakember tudja megtenni. Arra mindenképpen nagyon oda kell figyelni, hogy a vízmérő plombája és a műanyag záróbilincs ne sérüljön meg.

Fintor Zsolt

Vízvezeték szerelő 1994 óta

www.fintor.hu

MOST HÍVOM 06302296420